Beograd duguje 350 miliona evra

Bez autora
Jun 10 2010

Od 2001. godine do danas Grad Beograd uzeo je pet kredita od evropskih banaka u ukupnom iznosu od 349,6 miliona evra. Novac je namenjen za brojne projekte, od nabavke autobusa, preko rekonstrukcije velikih saobraćajnica i gradske infrastrukture, do izgradnje mosta preko Ade Ciganlije.Svi ovi zajmovi otplaćivaće se narednih 25 godina, odnosno do 2035. godine. Prvi ugovor o zajmu, u iznosu od 60 miliona evra, zaključen je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) 2001. godine, a novac je bio namenjen prioritetnim investicionim programima.

Beograd duguje 350 miliona evraOd 2001. godine do danas Grad Beograd uzeo je pet kredita od evropskih banaka u ukupnom iznosu od 349,6 miliona evra.

Novac je namenjen za brojne projekte, od nabavke autobusa, preko rekonstrukcije velikih saobraćajnica i gradske infrastrukture, do izgradnje mosta preko Ade Ciganlije.

Svi ovi zajmovi otplaćivaće se narednih 25 godina, odnosno do 2035. godine.

Prvi ugovor o zajmu, u iznosu od 60 miliona evra, zaključen je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) 2001. godine, a novac je bio namenjen prioritetnim investicionim programima.

Po 20 miliona evra dobili su GSP „Beograd” (novi autobusi, oprema za radionice), JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” (fabrika vode „Makiš”, magistralni cevovod, merači, spojni tunel...) i JKP „Beogradske elektrane” (informativni sistem za upravljanje, efikasnost proizvodnje i potrošnje...). Grejs period ovog kredita je četiri godine, ukupno vreme trajanja zajma je 15 godina, a poslednja rata stiže na na platu u januaru 2017. godine.

Projekat obnove Beograda finansira se kreditom Evropske investicione banke (EIB) od 90 miliona evra (potpisan 2003. godine), i odnosi se na rekonstrukciju tramvajskih šina, obnove tramvajskih vozila, rekonstrukciju glavnih ulica...

U okviru ovog projekta između ostalog obnovljene su Savska, Resavska, Nemanjina i Požeška ulica, a u toku je i kompletna rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra. Na ovaj zajam do sada je plaćena kamata u iznosu od 5,9 miliona evra, a u avgustu na naplatu stiže i glavnica.

Krajnji rok za povlačenje svih tranši ovog kredita je avgust 2012. godine, do kada je i rok za završetak svih radova iz ovog projekta. Kredit će se otplaćivati do 2029. godine.

Kada je u pitanju izgradnja mosta preko Ade Ciganlije, bez pristupnih saobraćajnica, Grad Beograd se ukupno zadužio na 129,6 miliona evra kod EBRD (dva zajma, 2006. i 2010. godine). Ovaj novac isključivo se koristi za izgradnju mosta. Vreme korišćenja prvog zajma je 15 godina, a grejs period četiri godine.

Po osnovu kamata do sada je otplaćeno 2,7 miliona evra, dok glavnica stiže na naplatu u julu ove godine. Kamata na ovaj zajam iznosi 2,8 odsto plus euribor i, prema poslednjem povlačenju iz marta 2010. godine, iznosila je 3,5 odsto. Povlačenje drugog zajma od 60 miliona evra planirano je u drugoj polovini 2010. godine. Kamata na ovaj zajam je 2,8 odsto plus euribor, grejs period je do 2012. godine, a kredit se uzima na sedam godina.

Krajem prošle godine Grad je zaključio još jedan ugovor o kreditiranju, ovog puta sa EIB, na iznos od 70 miliona, a novac će biti korišćen za izgradnju pristupnih saobraćajnica za most preko Ade. Povlačenje prve tranše planirano je za treći kvartal ove godine. Taj kredit isplaćivaće se do 2035. godine.

Iako je gradski budžet opterećen sa ovih pet kredita, u Sekretarijatu za finansije kažu da grad nije prezadužen.

"Iznos glavnice i kamate koji dospeva u svakoj godini na naplatu, za sva dugoročna zaduživanja za kapitalne investicije, ne može da bude veći od 15 odsto ukupnih prihoda budžeta u prethodnoj godini. U slučaju Beograda, ove godine na naplatu dolazi oko 1,57 milijardi dinara, odnosno 3,02 odsto prihoda koji su u prošloj godini bili nešto više od 52 milijarde dinara", objašnjavaju u Sekretarijatu za finansije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik